In ieder Thais restaurant vind je deze soep op de kaart. De wereldberoemde Tom Kha Kai/Kung. De naam staat voor kip met laos (galanga) soep. Voor deze soep kan je kip (kai) maar ook garnalen (kung) gebruiken en ik doe meestal beide erin. Deze heerlijk authentieke soep is zeer kruidig maar ook lekker romig en zacht door de kokosmelk en het fijne is dat hij erg makkelijk vers te bereiden is. Niks van pakjes en kruidenpasta’s maar gewoon een paar verse kruiden van de toko.
Ingrediënten voor 4 personen
300 ml kokosmelk en 300 ml water
Grote garnalen (ik hou meestal 7 per persoon aan)
3 a 4 kippen dijtjes
1 Stengel sereh (citroengras)
5 stuks citroenblad
4 plakjes laos (galanga)
Vissaus
een halve limoen (sap)
1 eetlepel suiker
Verse koriander
Bakje champignons (in kwartjes gesneden)
Bereiding van de Tom Kha Kai/Kung
Doe de kokosmelk en het water samen in een pan. Kneus de stengel sereh (dan komt de smaak vrij) en snij de stengel in een paar grote stukken. Doe de sereh, het citroenblad en de laos in de pan met de kokosmelk en breng samen aan de kook.
Snijd de kip in stukjes. Als de soep kookt voeg je de kip toe.
Voeg voor de smaak de sap van een halve limoen toe, een eetlepel suiker en ongeveer 3 eetlepels vissaus. Als je van pittig houd is het aan te raden nog een gedroogde chili mee te koken.
Als de kip gaar is voeg je de garnalen, de champignons en de fijn gesneden koriander toe en kook je het geheel nog even kort in een paar minuten gaar.
Roer alles goed door en proef of er genoeg smaak aan zit. Mocht je nog meer zout willen dan voeg je nog een beetje zout toe en voor wat meer zuur kan je nog wat limoensap toevoegen. Garneer de soep voor het opdienen nog met wat koriander.
De key met deze soep is een mooie balans te vinden tussen zoet en zuur en het liefst ook met wat pit erin. Serveer de soep origineel met alle kruiden erin maar wees wel duidelijk naar je gasten toe dat de sereh, de laos en het citroenblad niet gegeten dient te worden.
Zo simpel kan het zijn. Deze heerlijke soep valt bij veel mensen in de smaak en is behalve als voorgerecht ook erg geschikt als bijgerecht voor bij de rijst. Kin Khao!
Eet smakelijk!
5 Comments
-
-
Jamie lekker!!
Fijne feestdagen ?
-
-
-
Ik ga deze snel maken, want ik krijg er al trek in.
-
-
Leuk! Ben benieuwd ?
-
-
-
-
-
zoo, dat klinkt echt heel lekker! Snel eens proberen ?
-
Barbara
Heerlijk, mijn favoriete soep!