Samen met Ellen, Hannah en Charlotte van The Content Trip was ik uitgenodigd door Body Worlds om de tentoonstelling te komen bekijken. Ik zeg je eerlijk, ik vond het best spannend van te voren. Het idee, dat het om echte lichamen gaat van mensen die zich hebben opgegeven voor de wetenschap leek mij best eng maar niets is minder waar. Ik vond het juist een hele interessante en ook zeker mooie tentoonstelling en daarom vertel ik jullie hier graag meer over.
Toen we bij Body Worlds aankwamen werden we opgewacht door super vriendelijke medewerkster Sidney. Zij vertelde ons een beetje wat we konden verwachten die dag en dat wij met de lift bovenin het pand moesten beginnen. Het pand in Amsterdam heeft 6 verdiepingen en is zo ingedeeld dat je automatisch overal langs loopt en niks mist.
Het ontstaan van Body Worlds
Body Worlds Amsterdam maakt deel uit van een aantal tentoonstellingen van de maker Dr. Gunther von Hagens. Sinds 1995 hebben meer dan 40 miljoen mensen over meer dan 100 steden in Europa, Azië, Afrika en Amerika deze reizende tentoonstelling bezocht. De tentoonstelling in Amsterdam is echter een permanente locatie. Dr. von Hagens vond in 1977 aan de universiteit van Heidelberg een proces uit, genaamd plastinatie. Bij dit proces worden menselijke lichamen gebruikt voor medische educatie en wetenschappelijk onderzoek. De mensen die tentoongesteld worden hebben zich opgegeven via een donatieprogramma en wilden na hun dood op deze manier hun steentje bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. De lichamen die gebruikt zijn voor de tentoonstelling hebben een speciale en complexe behandeling ondergaan om zo bewaard te blijven.
Op zoek naar geluk
De tentoonstellingen van Body Worlds hebben meestal een thema. In Amsterdam is dat ‘The Happiness Project’. De 200 exemplaren (lichamen/organen) die je ziet tijdens de tentoonstelling vertellen je hoe anatomie in elkaar zit. Hoe zit het lichaam van binnen in elkaar en wat voor effect heeft gezond leven, geluk maar ook bijvoorbeeld roken en operaties op ons lichaam? Buiten het feit om dat alle exemplaren erg mooi en interessant zijn om naar te kijken heeft elke verdieping ook een wijze les als het gaat om gelukkig zijn. Want wat maakt iemand gelukkig en wat is het verschil tussen lichaam en geest?
Bodyscan
Aan het einde van de voorstelling kan je een bodyscan doen. Bij deze scan ga je met blote voeten op een soort weegschaal staan waarna je een uitdraai krijgt van oa je vetpercentage en spiermassa. Ik vond dit zelf wel een leuk extraatje maar de tentoonstelling zelf eigenlijk voldoende om je een tijd te vermaken.
Spannend & Leerzaam
Al met al ben ik erg blij dat ik deze kans heb gekregen om een bezoek te brengen aan Body Worlds met de lieve meiden van The Content Trip. Anders dan ik dacht is er niks om bang voor te zijn en vind ik de tentoonstelling ook erg geschikt voor (wat oudere) kinderen. Buiten het feit om dat het enorm leerzaam is, zet de tentoonstelling je ook aan het denken.
Zelf ben ik werkzaam bij een bedrijf wat wetenschappelijk onderzoek doet dus onderwerpen met betrekking tot het menselijk lichaam en gezondheid trekken altijd mijn aandacht. Verder is het ook gewoon bijzonder te zien hoe wij allemaal in elkaar zitten en hoe Body Worlds je de kans geeft om het van deze bijzondere kant te bekijken. Wat zit een mens toch complex en eigenlijk perfect in elkaar. Ik vind een bezoek aan Body Worlds echt een aanrader en wil bij deze ook Body Worlds en met name Sidney bedanken voor een leerzame en leuke middag.
Zijn jullie al eens naar Body Worlds geweest? Zo niet, zouden jullie dit ook interessant vinden?