Surinaamse bami met kippendij
Ingrediënten voor de bami:
– 1 pak spaghetti (500 gram)
– 2 maggi blokjes
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 4 kippendijtjes
– 1 eetlepel tomatenpuree
– wat peper, zout en gember(poeder)
– 1 eetlepel trassi
– een bosje verse selderij
– zoute ketjap (sojasaus)
– zoete ketjap
Bereidingswijze:
Kook de spaghetti beetgaar en spoel het daarna snel koud.
Snijd de kip in stukjes, versnipper de ui en knoflook. Snijd ook alvast de selderij fijn en leg deze even apart. Sommige mensen gebruiken alleen de blaadjes maar ik gebruik ook de takjes.
Pak een grote wok en verhit hier olie in. Hierna fruit je de ui en knoflook. (pas op dat de knoflook niet verbrand) Dan doe je de kip erbij en bak je deze gaar. Als de kip gaar is schep je de pan even leeg en leg je de kip (met ui en knoflook) even kort apart.
Nu maak je een soort boemboe (kruiden mengel) in de pan. Doe weer een klein beetje olie in de pan en voeg daar een eetlepel tomatenpuree aan toe. Dan voeg je een flinke eetlepel trassi toe en verkruimel je 2 maggi blokjes erbij en dit laat je kort zachtjes bakken.
Hierna kan het kip mengsel weer in de pan en doe je ook meteen de gekookte spaghetti erbij. Nu is het zaak om de boel goed op smaak te maken. Gooi een scheutje zoete en zoute ketjap in de pan (begin met 2 of 3 eetlepels van elk) en schep het geheel goed door elkaar. Ook voeg je op smaak wat peper, zout en gemberpoeder toe. Proef tussendoor steeds of het voldoende op smaak is en speel zelf een beetje met de kruiden tot het helemaal naar wens is. Persoonlijk hou ik er van als de bami lekker beetje zoet is, dus ik ben ik niet al te zuinig met de zoete ketjap.
Als de bami klaar is schep ik er een handje selderij doorheen en warm ik het zo nog even mee. Een klein deel van de selderij houd ik apart om als garnering te gebruiken bij het opscheppen.
Een pot zuur met komkommer en rode ui
Ingrediënten:
– 200 ml water
– 250 ml witte azijn
– 3 eetlepels suiker
– 2 kruidnagels
– 1 komkommer
– 2 rode ui
– een snufje zout
– optioneel: een paar teentjes knoflook en eventueel 1 of 2 rode of groene pepers als je van pittig houd
Bereidingswijze:
Breng het water in een pannetje aan de kook met het zout en suiker. Als de korrels zijn opgenomen zet je het vuur uit en voeg je de azijn toe. Ook de kruidnagels en de knoflook teentjes (en eventueel de pepers) kunnen erbij en zo laat je het mengsel in de pan afkoelen.
Snijd de ui (een beetje grof) in halve ringen. Snijd de komkommer door de helft en schraap de zaadlijsten eruit. Snijd daarna de komkommer in schuine plakken.
Doe de komkommer, ui en het azijnmengsel in een grote weckpot en zorg ervoor dat alles onder vocht staat. Het lekkerste is om de boel een dag van te voren te maken en lekker in te laten trekken in de koelkast.
En loopt het water jullie al in de mond? Bij mij wel nu ik dit recept voor jullie schrijf. Ik heb trouwens als bijgerecht ook nog wat kouseband gebakken met knoflook en oestersaus jammie!
Eet smakelijk!
Femke
Jammmm wat lijkt dit mij een lekker recept!
Femke onlangs geplaatst…Review: Etos New Zealand Manuca Honey & Beeswax lijn