I’m a sucker for noodles!
Een goed noedel gerecht is iets waar je mij elke dag wel blij mee kan maken. Of het nou een noedelsoep is, gewoon gebakken noedels of een Italiaanse pasta maakt mij niet uit. Alles vind ik lekker.
Mijn moeder komt uit Thailand en ik ben echt opgegroeid met noedels en rijst. Ik ben dol op Thaise noedelsoep en dit maak ik regelmatig. Zie de foto hieronder, dit heb ik 2 weken geleden nog gemaakt… hmmmm heb er meteen weer trek in.
Wisten jullie dat er best veel verschillende soorten noedels zijn? Een paar die je veel in Nederland tegenkomt heb ik hieronder beschreven maar er zijn zoveel soorten dat ik dat niet eens allemaal op kan schrijven. Je hebt verse noedels (mijn favoriet) die je maar heel kort op hoeft te warmen maar de meeste noedels moet je eerst koken omdat ze gedroogd zijn.
Wat alle noedels wel met elkaar gemeen hebben is dat er zetmeel in zit.
Rijst noedels zijn mijn favoriet. De naam zegt het al, deze zijn van rijst gemaakt. Ze zijn wit van kleur en hebben verschillende diktes. Dit zijn de meest gebuikte noedels in Thailand. Je hebt rijstvermicelli en die zijn heel dun en de hele brede versie word vaak rice sticks genoemd.
Glas noedels zijn ook wit/doorzichtig en deze zijn van zetmeel gemaakt wat weer uit bijvoorbeeld aardappels of cassave komt. In Thailand word hier vaak salade van gemaakt en dat heet dan Yam Woensen. Andere noedels die van zetmeel gemaakt word is bijv de Italiaanse Gnocchi.
Tarwe noedels is iets wat heel veel gegeten word. Denk hierbij aan de Italiaanse pasta’s maar ook de Japanse Udon word steeds meer gegeten hier in Nederland. Dat is een witte dikke bami. Hhmm erg lekker om mee te roerbakken.
Ei noedels zijn vaak een beetje geel van kleur en deze zijn gemaakt van tarwe en ei. Hier word ook heel vaak bami mee bereid maar in de soep ook erg lekker. Dat is weer mijn vaders favoriet.
Mijn absolute nr 1 is de verse rice sticks, dit word ook wel in Azië HoFan of KoiTieuw genoemd. Dat is ook wat ik voor mijn Thaise noedelsoep die ik hier boven heb afgebeeld heb gebruikt. Ik koop dit regelmatig bij de toko maar het is wel moeilijk te krijgen helaas. Bij mij in de buurt is een grote toko die het wel verkoopt maar het komt hooguit 1 keer per week binnen en is ook altijd snel weer uitverkocht. Hieronder zie je een foto van gebakken verse rice sticks wat ik regelmatig maak. Dit is een Thais gerecht en het heet Pad se Eew. Het ziet er misschien een beetje saai uit maar het is zoooo lekker.
Ik kom zeker een paar keer per maand in de toko en mijn voorraadkast ligt ook vol met verschillende soorten noedels en pasta’s uit verschillende landen. Ik heb een foto gemaakt van de noedels die ik eigenlijk altijd standaard in huis heb. Ik heb nog wel meer in mijn kast liggen maar veel pakjes zijn ook open dus die laat ik voor de “net” maar niet zien ?
Hmmm ik wel echt weer trek gekregen van al het gepraat over noedels. Ik ga denk ik morgen weer iets maken met rijst noedels en zal hiervan dan ook laten zien hoe ik het gemaakt heb.
Eten jullie trouwens vaak noedels? En wat vinden jullie het lekkerst? Ik vind het altijd leuk om te horen om op die manier misschien weer op nieuwe ideeën te komen.
Veel liefs,
Monica xxx