Zelf kook ik altijd met veel kruiden, ik hou echt van zout en zoet maar ook een beetje pittig. Ik ben dit gewend van huis uit en vind eten snel flauw. Hierdoor heb ik ook met deze balletjes wat verschillende kruiden gecombineerd waarvan ik het idee had dat het wel goed bij elkaar paste. Niets ingewikkelds verder en de balletjes staan lekker snel op tafel.
Ingrediënten:
– 500 gram (gemengd) gehakt
– 1 ei
– 1 ui heel fijn gesnipperd
– een handje havermout
– ketjap manis (ongeveer 5 eetlepels)
– droge chilli poeder en/of Sriracha saus
– peper en zout, knoflookpoeder en gemberpoeder naar smaak
– verse koriander (fijngesneden ongeveer een eetlepel)
– boter om in te braden
Gehakt balletjes maken kan iedereen, je moet alleen een beetje spelen met de hoeveelheid kruiden en kijken naar wat jij lekker vind. Ik ben daarom altijd zelf best gul met de knoflook en gemberpoeder maar dit is natuurlijk voor iedereen anders.
Bereidingswijze:
Doe het gehakt en een ei in een kom. Dan voeg je de koriander, de ui en de droge kruiden naar smaak toe. Hierna doe je ongeveer 4 eetlepels ketjap erbij en ongeveer 2 eetlepels Sriracha saus. Hou je echt van pittig dan doe je er nog een beetje droge chilipoeder bij.
Hierna meng je alles goed door elkaar en ik doe dit zelf altijd met latex handschoenen aan. Omdat het mengsel best nat is door de ketjap doe je er langzaamaan havermout bij om het steviger te krijgen. Bij elkaar kwam ik zelf uit op een flinke hand havermout. Draai er mooie kleine balletjes van (formaat pingpong ballen) en laat het in de koelkast een half uurtje rusten en stevig worden.
Doe een flinke klont boter in de pan en braad de balletjes rondom bruin en gaar.
Dan een klein geheimpje van mij: Als de balletjes gaar zijn doe ik nog een eetlepel ketjap in de pan en zet ik heel kort het vuur hoog. Dan moet je de balletjes lekker door de jus heen laten rollen maar ondertussen wel opletten dat het niet verbrand. Hierdoor karamelliseren de balletjes een beetje aan de buitenkant waardoor je heerlijk zoete balletjes krijgt met een pittige bite. Een perfecte combi tussen zoet en heet.
Eet smakelijk ♡
*Voor sommige is havermout misschien een rare toevoeging maar het neemt alle vocht op en zorgt ervoor dat de balletjes lekker stevig aanvoelen maar wel sappig blijven aan de binnenkant. Vind je havermout niet fijn dan kan je natuurlijk ook gewoon paneermeel gebruiken.
Sonja
Ziet er heerlijk uit! I.p.v. havermout gebruik ik beschuit.
Sonja onlangs geplaatst.